Portrettintervju
February 24, 2024

Pascal Nyborg

Pascal Nyborg er en av ekspertene som verdsetter gjenstander for Verdisatt. Han er en “Generalist” som betyr at han verdsetter mye forskjellig, men har spesialområde innen kunst og skulptur.

Pascal Nyborg har 35 års erfaring innen taksering av kunst og antikviteter. Har har jobbet innen bransjen både i Norge og internasjonalt for de mest renomerte aktørene, Christiania Auksjoner generalist og aksjonarius, Blomqvist leder for kunstavdelingen, Christies Specialist 1800-talls Europeisk kunst i New York, Bonhams Representant for Norge og Sverige. Han har en bachelor i kunsthistorie fra Skottland og er en graduate fra Sothebys Institute of Art i London.

Hvor og når ble du interessert i kunst og antikviteter?

Det hele startet ifølge min mormor da jeg var 6 år og hun spurte om hva jeg skulle bli når jeg ble voksen. Jeg svarte antikvitetshandler!

Hva er ditt mest spesielle øyeblikk i jobbene du har hatt hos auksjonshus?

Det må ha vært visningen og forberedelsen av auksjonen i New York i 1993 over Malcolm Forbes samling fra hans slott i Marocco. Da kom alle slags berømte mennesker for å se og kjøpe en bit av hans samling. Jeg hadde en oljesjeik på telefonbud fra hans private fly, han bød på noen tinnsoldater som var vurdert til 1200 dollar som til slutt gikk for 70.000 dollar. Hele salen klappet da vi fikk tilslaget.

Hvilken kunstner er din favoritt og hvorfor?

Jeg har helt siden jeg var en liten gutt vært en beundrer av Johan Christian Dahl el I.C Dahl som han kalles. Særlig de små studiene malt direkte etter naturen, som skystudier etc. Han er faren over norsk malerkunst og er i dag en internasjonal anerkjent kunstner.

Hvilken tidsepoke er din favoritt når det gjelder antikke møbler?

Jeg har en forkjærlighet for 1700-tallet og bymøbler, særlig franske og svenske kommoder.

Er det noe spesiell kunst eller antikviteter som du tror stiger mer i verdi enn andre de neste 10 årene?

I dag finnes det to slags kjøpere. Storsamlere som går etter det beste av det beste i alle kategorier. Disse gjenstandene oppnår rekorder selv om prisen på de fleste antikviteter har falt på verdensbasis. Ellers har det kommet en rekke yngre kjøpere på markedet som er opptatt av gjenbruk og historie. Her ser at vi det er et stort marked. Alt fra skiplakater til teakmøbler, 70-talls porselen og glass, design møbler og lamper. Det er også stor interesse for smykker, klokker og mynter.