Paintings for valuation
October 13, 2023

Endringer i kunst og auksjonsmarkedet i Norge

Fra Munch til merkevarer: Forvandlingen av kunst og auksjon landskapet

Kunst- og auksjonsmarkedet i Norge har gjennomgått betydelige endringer i de senere årene. Antikvitetshandlere er i dag sjeldne, og dominansen ligger hos auksjonshusene, som Skanfil-Christiania, Blomqvist og GWPA, samt noen mindre lokale aktører. Kjøpergruppen har gjennomgått endringer, med en overgang fra å fokusere på velkjente kunstnere som Thaulow og Munch til å prioritere motivene og objektenes generelle kvalitet og tilstand.

En annen betydelig endring er i måten folk dekorerer hjemmene sine på, noe som har påvirket etterspørselen i markedet. Denne utviklingen har ført til en tydelig økning i interessen for gjenstander fra 60-70-tallet, som spenner fra keramikk og møbler til kunst, design og vintageartikler.

Prisene på edelmetaller som gull og sølv har opplevd en markant økning på grunn av endringer i råvarepriser, og dette har resultert i økt etterspørsel etter smykker og klokker. Merkenavn spiller nå en større rolle i markedet, med prestisjemerker som Hermes, Louis Vuitton, Chanel, Tiffany, Van Cleef, Omega, Rolex, IWC, Patek Philippe, Audemars Piguet og andre som oppnår høyere priser i annenhåndsmarkedet. Disse trendene er synlige både nasjonalt og internasjonalt.

I markedet for antikke møbler har det skjedd betydelige endringer. Interessen for spisestuer, skjenker og store skap fra 1700-1800/1900-tallet har avtatt kraftig, og kun de mest kvalitetsrike møblene i god stand beholder sin salgsverdi. I kontrast til dette er rosemalte bondemøbler etterspurte, sammen med mindre bondegjenstander som drikkekar og trøyser. Kister må enten være malt av dyktige kunstnere eller være av beskjeden størrelse for å ha appell. Lutede og sandblåste møbler er for øyeblikket mindre populære.

Også porselenmarkedet har forandret seg betydelig, med økt vekt på merkenavn som Flora Danica av Royal Copenhagen, Meissen, Sèvres, og lignende. Figurgrupper i porselen kan være utfordrende å selge med mindre de har et "retro" uttrykk. Likevel vil alltid de eldste og mest kvalitetsrike varene finne sitt marked blant erfarne samlere.

I det norske kunstmarkedet for internasjonal kunst er det fremdeles stor etterspørsel etter verk av anerkjente navn som Picasso, Miro og Chagall. Samtidig er skulpturer i ulike størrelser ettertraktet, spesielt i bronse og syrefast stål, med kunstnere som Vigeland, Vik, Durban, Bast, Waksvik, Kokkin, Widerberg, Haukeland og Sundbye som har høy appell.

Generelt er det de store kunstnerne som dominerer kunstmarkedet, men objekter må være fra riktig periode, ha riktig format og være i god teknisk stand for å være salgbare. Kvinnelige kunstnere og verk fra 50-60- og 70-tallet har fått økt oppmerksomhet. Det er også stor interesse for samisk kunst og kunsthåndverk, norske våpen, norske mynter og sedler, samt norsk leketøy og reklameartikler, der objektenes tilstand spiller en vesentlig rolle.

Norges kunst- og auksjonsmarked er i konstant bevegelse, preget av skiftende trender og smaker. For samlere og entusiaster betyr dette en evig reise av oppdagelse og fornyelse. Her på Verdisatt.no er vi dedikerte til å veilede deg gjennom denne reisen, gi innsikt, og verdsette dine verdifulle eiendeler i dette dynamiske markedet.

Start verdivurdering