Kunstekspert Christine Bruu
March 19, 2024

Christine Bruu

Christine er ekspert for samtidskunst hos Verdisatt. Hun har mer enn 6 års erfaring fra samtidskunstfeltet og har blant annet jobbet som gallerist ved QB Gallery, ved Blomqvist Auksjonshus og som redaktør for det kunsthistoriske tidsskriftet Paragone. Hun har en mastergrad innen kunsthistorie fra Universitetet i Oslo og Det norske institutt i Roma, samt kulturledelse og journalistikk fra OsloMet og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Når ble du interessert i kunst?

Tidlig! Jeg husker at jeg spurte foreldrene mine om jeg kunne lage galleri i stua da jeg var i 8-årsalderen. Da lot de meg henge opp tegninger som dekket den ene veggen, og jeg øvde meg på å formidle det jeg hadde tegnet. Det er et minne jeg har blitt mer og mer bevisst på de siste årene. Karriereretningen var nok satt allerede da.

Hva er det mest spesielle øyeblikket du husker fra din forrige jobb som gallerist?

Det er nok ikke et spesifikt øyeblikk, men snarere en rekke hyggelige erfaringer som kommer med det å jobbe tett med kunstnere for å kuratere utstillinger. Det er helt spesielt å få være så tett på prosessen og ta del i det kreative arbeidet som ligger bak.

Hvilken kunstner er din favoritt og hvorfor?

Det er nok det vanskeligste spørsmålet å besvare. Jeg samler på fotokunst, og er særlig begeistret for kunst av blant annet Torbjørn Rødland, Christian Tunge, Linn Pedersen, Hilde Honerud og Geir Moseid. I en tid der vi forholder oss til bilder til alle døgnets tider, krever det både talent og godt håndverk for å lage fotokunst som er interessant. Der er disse kunstnerne særegne.

Er du interessert i annen kunst enn samtidskunst?

Absolutt. Da jeg studerte kunsthistorie spesialiserte jeg meg på italiensk renessansekunst og tok deler av både bachelorgraden og mastergraden i Roma. Under masteren ble jeg tildelt et forskerstipend av Det norske instituttet i Roma for å forske på fremstillinger av kvinnekroppen i opplysningstidens Italia. Interessen strekker seg egentlig helt fra antikken til nåtid. Jeg er nok en av de nerdene som syns at alt er spennende.

Hva er dine beste tips til noen som ønsker å samle samtidskunst?

Gå på gallerier og museer jevnlig, og reflekter over det du ser, hva du liker og hvorfor. Kjøp kunst for din egen del, og ikke tenk så mye på hvilken kunstner som er i vinden akkurat nå. Det viktigste er at du finner noe du liker. Kunst er tross alt noe du skal leve med.